Prawidłowe odżywianie w ciąży ma dostarczyć zarówno organizmowi matki jak i dziecka wymaganych składników odżywczych oraz mineralnych. W przypadku cukrzycy ciążowej wymagane jest szczególne zdyscyplinowanie kobiety. Przyjmowane pokarmy mają zapobiegać gwałtownym wahaniom glukozy we krwi. Pozwoli to na prawidłowy rozwój płodu, oraz zapewni lepsze samopoczucie matce.
Przyczyny wystąpienia cukrzycy w ciąży
Choroba ta przejawia się średnio u co dziesiątej kobiety w błogosławionym stanie. Ujawnia się zazwyczaj w II trymestrze, a spowodowana jest zaburzeniami gospodarki hormonalnej w tym okresie. Zazwyczaj przemija wraz z porodem, ale niesie za sobą ryzyko zachorowania w kolejnej ciąży. Ponadto zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II w przyszłości. Nieleczona niesie za sobą zagrożenia dla rozwijającego się płodu.
Zagrożenia wynikające z cukrzycy w ciąży
Nieleczona choroba jest poważnym zagrożeniem dla matki oraz dziecka. Może bowiem dojść do przedwczesnego porodu, niedorozwinięcia się niektórych układów bądź obumarcia wewnątrzmacicznego płodu. Istnieje duże ryzyko przerostu mięśnia sercowego u dziecka, które zazwyczaj rodzi się z dużą masą, co dodatkowo utrudnia przebieg porodu.
Prawidłowa dieta w cukrzycy ciążowej
Odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie w leczeniu cukrzycy ciążowej. Może uchronić przyszłą matkę od konieczności przyjmowania leków. Ważna jest nie tylko jakość posiłków, ale także ich objętość i częstotliwość spożywania. Ciężarna powinna unikać ryzyka gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. Korzystne będzie przyjmowanie częstszych, około 6 posiłków, które będą małe objętościowo. Przerwy między posiłkami powinny trwać 3-4 godziny, aby nie dopuścić do hipoglikemii oraz nadmiernego przybierania na wadze. Ważne, aby w tym czasie zrezygnować z podjadania, gdyż każdy przyjęty pokarm wpływa na wyrzuty insuliny, która reguluje poziom glukozy.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne zależne jest od wielu czynników, dlatego zawsze powinno być wyliczane indywidualnie. Ważną rolę odgrywać będzie błonnik, który zapewni sytość oraz wykazuje korzystny wpływ na proces trawienia. Nieodłącznym elementem diety cukrzycowej są węglowodany złożone. Powinny przyjmowane być z każdym posiłkiem i stanowić co najmniej połowę jego objętości. Dla prawidłowego rozwoju płodu, konieczne jest dostarczanie odpowiednich ilości białka, tłuszczy oraz składników mineralnych.
Produkty polecane w cukrzycy ciążowej.
Źródło węglowodanów powinny stanowić produkty o niskim indeksie glikemicznym. Zapobiegnie to nagłym wyrzutom insuliny, a przez to wahań glukozy we krwi. Będą to między innymi:
- Brązowy ryż
- Gruboziarniste kasze
- Makarony oraz pieczywo pełnoziarniste
- Otręby
Zapotrzebowanie na białko pokrywane powinno być przez wysokiej jakości mięso oraz ryby, takie jak:
- Chude mięsa
- Ryby z niską zawartością rtęci
- Jogurty naturalne
- Twarogi
Warto sięgać po warzywa niskowęglowodanowe, które posiadają spore ilości błonnika:
- Szparagi
- Ogórki
- Sałata
- Marchew
- Pomidory
Owoce spożywane powinny być w umiarkowanych ilościach, ze względu na zawarty w nich naturalny cukier. Do tych z niskim indeksem glikemicznym należą owoce jagodowe, a więc truskawki, maliny, borówki.
Produkty niezalecane w cukrzycy ciążowej.
Z diety wyeliminowane całkowicie powinny być produkty bogate w cukry proste, czyli wysoko przetworzone. Należą do nich słodycze, słodzone napoje czy soki, cukier, przetwory owocowe, dżem, miód. Ponadto unikać należy tłustych mięs, serów, wędlin oraz podrobów. Tłuszcze zwierzęce lepiej zamienić na roślinne. W przypadku owoców, szczególną ostrożność należy zachować w przypadku tych bardzo dojrzałych oraz winogron i bananów.
Warto zwracać na skład kupowanych produktów, gdyż w dużej mierze dodawane są do nich składniki, które powodować mogą nagły wzrost glukozy we krwi. Będą to nie tylko cukier w czystej postaci, ale także syropy czy substancje słodzące.
inspirowane: diabetyk24.pl – sklep dla diabetyków