W ostatnich dniach Prezydent podpisał nowelizację ustawy dotyczącej obowiązków przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami. Zmiany dotkną przede wszystkim przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą związaną z gastronomią. Ustawa SUP (z angielskiego single use plastik) ma ograniczyć m.in. używanie plastikowych sztućców.
Ustawa SUP – główne założenia
Wprowadzana obecnie w Polsce ustawa SUP dotyczy unijnych ograniczeń, dotyczących stosowania plastikowych artykułów jednorazowego użytku i wycofania niektórych z nich ze sprzedaży. Ma ona ograniczyć stosowanie jednorazowych przedmiotów z plastiku.
Nowelizacja Ustawy SUP obejmuje obowiązek informowania klientów, przez czytelne i widoczne oznakowanie na opakowaniu, o tym, że produkt jest jednorazowego użytku. Na opakowaniu takiego produktu powinna znaleźć się także informacja na temat szkodliwości plastiku na środowisko.
Taki obowiązek będzie ciążył nie tylko na osobach związanych z gastronomią, ale także na producentach podpasek higienicznych, tamponów, chusteczek nawilżanych, kubków na napoje oraz oczywiście jednorazowych sztućców.
Nowa ustawa przewiduje także zakaz wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku wykonanych z plastiku, które wymienione są w załączniku nr 7 dyrektywy UE. Są wśród nich takie produkty jak:
- patyczki higieniczne
- sztućce (widelce, noże, łyżki, pałeczki)
- talerze
- słomki
- mieszadełka do napojów
- patyczki mocowane do balonów
- pojemniki na żywność
- pojemniki i kubki na napoje, które wykonane są z polistyrenu ekspandowanego
Co jest najważniejsze z punktu widzenia gastronomii?
Nowelizacja ustawy SUP przewiduje pewne ograniczenia dla osób prowadzących restauracje oraz mniejsze punkty gastronomiczne. Najnowsze przepisy wprowadzają opłatę za niektóre produkty jednorazowe, które wydawane były do tej pory klientom nieodpłatnie. Taka opłata ma wynosić maksymalnie 1 złoty.
Dotyczy to przede wszystkim opakowań, w których serwowane są napoje oraz żywność. Wszystkie punkty gastronomiczne będą musiały zapewnić klientom alternatywę dla jednorazowego kubka z plastiku, który będzie albo z materiału podlegającego biodegradacji, albo będzie wielorazowego użytku. Oznacza to, że każdy, nawet mały punkt gastronomiczny, musi udostępnić swoim klientom możliwość skorzystania ze sztućców wielorazowego użytku. Sztućce wielorazowego użytku muszą być odpowiednio czyszczone po każdym kliencie. To samo dotyczy pojemników na żywność. Restauracja musi pobierać opłaty za pojemniki na żywność wydawane klientom lub zapewnić pojemniki wykonane z biodegradowalnych materiałów. Jedzenie spożywane na miejscu można podać oczywiście na talerzach wielorazowego użytku.
Punkty gastronomiczne czekają poważne zmiany. Problem dotyczy szczególnie punktów sprzedających jedzenie na wynos. Są to zmiany, które mogą być obciążeniem dla przedsiębiorców, ale na pewno pozytywnie wpłyną na środowisko, dlatego warto dobrze się do nich przygotować i już teraz zacząć wprowadzać je w swoich punktach gastronomicznych.