Kury znoszące jaja, zwane nioskami, cechuje zwykle drobna budowa i niska masa ciała, a także dosyć szybkie dojrzewanie płciowe. Są to przeważnie rasy, specjalnie stworzone w tym celu. Poziom ich nośności warunkuje wiele czynników zarówno środowiskowych, jak i genetycznych. By zadbać o wysoką wydajność niosek należy zapewnić im odpowiednie warunki bytowe oraz dietę.
Przyczyny obniżenia nieśności
Nieśność kur zdecydowanie wpływa na produkcję drobiarską. Szacuje się, że najbardziej produktywne kury są w stanie wyprodukować do kilkuset jaj rocznie. Czasami jednak ta liczba się obniża. Co może mieć na to wpływ? Do najczęstszych powodów zalicza się: nieodpowiednie warunki, nieprawidłowe żywienie kur oraz choroby. Zauważając takie problemy wśród swoich podopiecznych, należy w pierwszej kolejności uregulować powyższe czynniki.
Jak stworzyć odpowiednie warunki?
Istotnymi elementami środowiska, wpływającymi na nieśność kur są:
-
- Światło – niski dostęp do światła słonecznego może spowodować zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, a co za tym idzie, obniżenie nieśności. Należy zadbać, by kury były naświetlane przez co najmniej 15 godzin dziennie,
- Temperatura – przyjmuje się, że 14-20 stopni Celsjusza jest temperaturą odpowiednią. Przemarznięcie zwierząt (nawet krótkotrwale) może przyczynić się do obniżenia ich wydajności,
- Wilgotność i cyrkulacja powietrza – wilgotność powinna utrzymywać się na poziomie 60-75%, a atmosfera musi być wolna od przeciągów,
- Opieka weterynarza – pozwoli zapobiegać wszelkim chorobom i infekcjom.
Żywienie niosek musi odbywać się w sposób odpowiedzialny, ponieważ pasza dla kur powinna być dostosowana do danej pory roku oraz wieku zwierząt.
Co warto wiedzieć o żywieniu kur?
Wiek kur oraz pora roku wpływają na spożycie kalorii przez zwierzęta oraz na to, jaką zawartość tłuszczy i białek musi mieć pasza. Pożywienie nie powinno przewyższać faktycznego zapotrzebowania na energię, gdyż jej nadmiar przyczynia się do otłuszczania wątroby.
Co ciekawe, do spadku nieśności kur przyczynić się może także zbyt wielkie spożycie ziemniaków, ziaren czy zielonek, które cechuje niska zawartość białka. To ono jest bowiem odpowiedzialne za prawidłowe tworzenie się jajek. Dużą jego ilość posiadają takie produkty jak: słonecznik, rzepak, soja i niektóre odmiany grochu, bobiku, czy łubinu.
Budulcem skorupek jaj jest wapń, którego głównym składnikiem jest kreda. Podając ją kurom najlepiej wymieszać ją z innymi dodatkami. Poza białkiem i wapniem istotna jest także woda. Jej niedobór może zatrzymać nieśność nawet na dwa tygodnie lub dłużej. Najlepiej podawać ją w temperaturze od 10 do 12 stopni Celsjusza, ponieważ taka jest najchętniej wypijana.
Niekiedy warto również wdrożyć do żywienia niosek odpowiednie suplementy uzupełniające niedobory, czy poprawiające trawienie.
Podsumowując na spadek nieśności kur wpływ może mieć wiele czynników. Od chorób, aż po nieprawidłowe warunki bytowe, czy żywienie. Warto zadbać o to, by pasza dla kur zawierała w sobie dużo wapnia, białka oraz wody. Te substancje w dużej mierze wpływają na jakość jaj.