Żyjemy w ciągłym biegu. Przez taki tryb życia również zaczynamy powoli odsuwać się od klasycznego stania godzinami “przy garach” i szykowania obiadu. Im szybciej, tym wygodniej, a zaoszczędzony czas można przeznaczyć na coś innego. Szybki obiad to również dobre wprowadzenie do gotowania dla osób, które nie są zwolennikami robienia czegokolwiek w kuchni. Co więc jest dobrym rozwiązaniem zarówno dla tych w biegu, jak i dla tych leniwych? Odpowiedź jest prosta — mrożonki.
Makarony na patelnię
Często, gdy myśli się o szybkim pomyśle na jedzenie, do głowy przychodzi makaron. Nie ma co się dziwić — wstawiamy makaron do gotowania, robimy jakiś sos na szybko (lub kupujemy gotowy) i w zasadzie… to wszystko. Możemy jeszcze bardziej ułatwić sobie gotowanie, kupując gotowe makarony na patelnię. Spaghetti czy kokardki, Carbonara czy sos szpinakowy. Do wyboru, do koloru, a samo przygotowanie to zaledwie 10 minut na patelni. Bez zabawy w krojenie warzyw, bez robienia sosu i czekania aż makaron będzie al’dente.
Warzywa na patelnię
Jak dobrze wiemy, pięć porcji warzyw i owoców dziennie to podstawa. Mimo wszystko nie każdy znajdzie czas i chęci na to, by stać kilkadziesiąt minut na dziale z warzywami i starannie selekcjonować najlepsze warzywa na obiad. Dlatego też warzywa mrożone na patelnię są idealnym rozwiązaniem. Gotowa paczka warzyw może być samodzielnym posiłkiem jak i inspiracją do przygotowania np. zapiekanek. Wrzucamy warzywa na patelnię, a po 15 minutach mamy z nich gotowe danie (lub takie usmażone nakładamy na bułki i zapiekamy dodatkowo w piekarniku).
Gotowe mrożone dania kuchni azjatyckiej
Kuchnia Wschodu brzmi jak dobry plan na obiad? Dlaczego nie zastanowić się i nie zrobić azjatyckiego obiadu z mrożonek? Producenci oferują coraz więcej mrożonych posiłków, dzięki czemu wystarczy je zagotować/usmażyć/upiec i mamy danie, do którego przygotowania moglibyśmy nie mieć cierpliwości. Może by tak gotowe sajgonki z nadzieniem albo pierożki chińskie? Nawet jeśli nie wiemy jak je przygotować — mrożony produkt pozwoli nam urozmaicić nieco nasz posiłek.
Mrożonki z drobiu sposobem na szybki obiad dla każdego
Niezależnie od tego czy szykujemy klasyczny obiad dla całej rodziny, czy szukamy bardziej popołudniowej przekąski, drobiowe mrożonki to coś, co może bez problemu pojawić się na każdym stole. Gotowe stripsy z kurczaka, które wystarczy wstawić na kilkanaście minut do piekarnika to idealne rozwiązanie dla wielbicieli mięsa, ale wrogów przygotowywania. Dodajcie do tego frytki i nawet najmłodsze niejadki szybko mogą zmienić zdanie. Tak samo ma się sprawa przy cordon bleu, gotowych roladkach i sznyclach.
Ziemniaczana klasyka polskiej kuchni
Czy nie macie czasami ochoty na klasyczne kopytka, pyzy z mięsem czy kluski śląskie? Mrożonki w postaci pierogów czy pyz czekają! Wystarczy wrzucić je do gotującej się wody i odczekać kilka minut. Dla większego smaku możemy jeszcze dorobić do tego sosu albo skropić nieco stopionym masłem.
Jak widać, gotowe mrożonki obiadowe nie są złą opcją. Każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie w zależności od preferencji i obecnych smaków. Mrożone warzywa, warzywa na patelnię z makaronem, kawałki kurczaka w panierce i wiele innych do zrobienia w 15 minut. A dostęp do nich jest w zasięgu ręki.