Tradycyjna szynka to podstawa!
Polskie, tradycyjne szynki dzięki dynamicznemu rozwojowi rynku produktów regionalnych są obecnie dostępne we wszystkich, podstawowych odmianach: szynki gotowanej, pieczonej i wędzonej oraz długo dojrzewającej. Każda z tych odmian jest przeznaczona do łączenia jej z innymi grupami produktów, choć eksperymenty kulinarne są przecież dozwolone zawsze i wszędzie, warto więc eksperymentować ze swoimi gustami smakowymi, bo szynki tradycyjne obowiązuje rewelacyjna zdrowotnie zasada zero chemii, co oznacza, że nie znajdziemy w ich składzie żadnych, sztucznych konserwantów. Oto pięć propozycji przekąsek na bazie podstawy szynki tradycyjnej.
- Przekąska z szynki długo dojrzewającej z serem kozim i oliwkami
Szynka długo dojrzewająca doskonale komponuje się z polskim kozim serem i oliwkami. Płat szynki uzupełniamy małym kawałkiem koziego sera, tak – by ser nie wypadał z wnętrza otulającej go szynki. Zwinięty płacik przebijamy wykałaczką i nabijamy na wykałaczkę dojrzały owoc czarnej lub zielonej oliwki. Do smaku można skropić całość kropelką świeżej cytryny. Przekąska ma głęboki smak, oparty na harmonii szynki i sera, a smakuje najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
- Naleśniczki z szynki gotowanej ze szpinakiem
Inną, równie łatwą propozycją opartą o zasoby smakowe szynki tradycyjnej są naleśniczki z szynki gotowanej ze szpinakiem. Płat szynki gotowanej wypełnia się surowymi, posiekanymi drobno kawałkami szpinaku lub gotowaną masą szpinakową. Naleśniczek podajemy albo w wersji ciepłej i wówczas podgrzewamy go podsmażając na delikatnej oliwie z oliwek albo w wersji na zimno. Wtedy zaleca się dodanie do smaku przystawki z liści mięty lub rukoli do zagryzania. Naleśniczki z szynki gotowanej ze szpinakiem dobrze harmonizują się z wywarami z białej lub zielonej herbaty podanymi do picia.
- Koreczki z szynki wędzonej i ogórków kiszonych
Osoby w trakcie diety redukcyjnej mocno doceniają odświeżający smak koreczków z szynki wędzonej i kiszonych ogórków. Kwadraciki szynki wędzonej przekładamy naprzemiennie na wykałaczce tej samej wielkości kwadratami ogórka kiszonego. Lekkość tej zakąski doskonale komponuje się ze źródlaną wodą mineralną podaną z listkami mięty lub melisy.
- Przystawka z szynki gotowanej z wędzonym łososiem
Nieco więcej pracy wymaga przygotowanie przystawki z szynki gotowanej z pastą z wędzonego łososia. Podstawę szynki gotowanej wypełnić trzeba uprzednio przygotowaną pastą z wędzonego łososia. Pasta to dobrze obrane płatki wędzonego łososia utarte z majerankiem, mocno zmielonym do postaci mazi czosnkiem i oliwą z oliwek. Tłustą pastą wypełniamy płat szynki, a całość osadzamy na liściu sałaty lodowej lub plasterku pomidora. Przekąska ta daje poczucie sytości i może być nawet podawana jako lekkie danie.
- Lekka sałatka z mieszanek szynek gotowanej i wędzonej z białym serem
Jeszcze inną propozycją lekkiej przekąski na bazie szynki tradycyjnej jest sałatka. Szynkę gotowaną i wędzoną rozdrabniamy w jak najmniejsze kosteczki i zanurzamy na pół godziny w oleju lnianym lub oliwce z oliwek. Po pół godziny kosteczki szynki wrzucamy do salaterki i zasypujemy dodatkiem przypraw ziołowych: szczyptą pieprzu korzennego, kurkumy, papryki i zmieloną natką zielonej pietruszki. Po wymieszaniu tych składników do salaterki dokładamy kostki białego sera chudego. Składniki mieszamy, delikatnie rozcierając ser drewnianą łyżką. Sałatkę podaje się albo jako odrębną przystawkę albo jako przekąskę łączoną z pszennymi grzankami. W duecie z grzankami sałatka nabiera kulinarnego waloru lekkiej przekąski na zdrową, regenerującą kolację.
Inspirowane: Kiszeczka.pl – sklep mięsny Warszawa