Każdy deser może stać się wyjątkowy. Wystarczy odrobina pracy, kolorowe dodatki oraz odpowiedni sposób podania. Efektowny deser można wykonać samemu w domu lub też zamówić w cukierni. O ile pierwszy sposób pozwala na idealne dopasowanie dania do własnych potrzeb, to jednak wymaga wiele pracy, sprawdzonego przepisu oraz najwyższej jakości składników.
Do kawy i herbaty
Nikt nie wyobraża sobie kawy czy herbaty bez dodatku czegoś słodkiego. Zwykle jest to kawałek ciasta lub różnego rodzaju ciastka. Tego typu zestaw serwowany jest, gdy w domu pojawiają się goście. Jeśli nie mamy zdolności kulinarnych, a chcemy dobrze wypaść, możemy skorzystać z opcji ciasta na zamówienie. Najpopularniejszymi ciastami kupowanymi oraz pieczonymi w naszych domach są sernik, jabłecznik, makowiec oraz biszkopt. Może jednak warto spróbować czegoś innego?
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się ciasta z pianką. Może mieć ona zwykły śmietankowy smak lub owocowy. Warstwa białego puchu sprawia, że ciasto staje się miękkie i delikatne. Z kolei jej owocowa wersja będzie idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię. Tego typu ciasta znajdują się już w każdej cukierni warszawskiej, ale nie tylko.
Tuż obok ciast z pianką dużą popularnością cieszą się zwykłe rogaliki wypełnione owocowym wsadem. Zazwyczaj jest to wypełnienie jabłkowe, jagodowe lub truskawkowe. To pewnego rodzaju odejście od tradycyjnych kruchych ciastek, biszkoptów przekładanych gęstymi i ciężkimi kremami oraz różnego rodzaju wypieków drożdżowych.
Czekolada w roli głównej
Desery czekoladowe uważane są za ciężkie i sycące. Spowodowane jest to przekonaniem o ich równowartości kalorycznej z innymi ciastami. Tymczasem właściwie dobrana dawka oraz rodzaj czekolady, nie spowoduje u nikogo mdłości ani przesytu.
Czekolada może być wykorzystana zarówno w przypadku ciast, jak i ciastek. Najlepiej, gdy jest ona jedynie dodatkiem lub częścią całego deseru. Może przybrać postać polewy, warstwy lub czekoladowych kawałków. Czekoladowa warstwa będzie idealnie się komponowała ze śmietankową pianką lub lekko kwaśną owocową galaretką. Każda cukiernia warszawska z pewnością posiada w swojej ofercie tego typu ciasta.
Efektowne desery w pucharkach
Inną opcją podania deseru jest przełożenie poszczególnych składników do pucharka. To rozwiązanie kojarzone dotychczas z warstwami różnokolorowych galaretek, także jest sposobem na podanie ciasta. W ten sposób można zaserwować na przykład jabłecznik, układając na warstwie skruszonego ciasta, prażone jabłka oraz bitą śmietanę.
Desery w pucharkach to nie tylko ciasta to także owoce lub ciasteczka. Deser oreo znany jest chyba każdemu. Ciastka, podobnie jak owoce pokryte zostają puszystą warstwą bitej śmietany lub zmieszane z kawałkami galaretki. Te ostatnie są lubiane zwłaszcza przez najmłodszych. Swoich faworytów znajdą także dorośli. Polecane są w ich przypadku desery Ferrero, Raffaello lub musy o smaku kawy.
Deser, deserowi nierówny. Ważne, aby za jego wyglądem szedł także smak. Nie zawsze chodzi o słodycz. Zbyt słodkie desery smakują jedynie na początku, a finalnie stają się złym wspomnieniem. Zamawiając deser w cukierni, mamy pewność, że proporcje składników zostały dobrane zgodnie z wymaganiami klientów. Z pewnością będą one idealnym dodatkiem do kawy oraz uzupełnieniem każdego spotkania.