Mączlik warzywny to szkodnik często atakujący uprawy kapusty. Prawidłowa identyfikacja zagrożenia umożliwia przygotowanie odpowiednich środków ochrony roślin oraz innych metod przeciwdziałania. Jakie skutki może oznaczać obecność mączlika warzywnego w uprawach?
Krótka charakterystyka zagrożenia oraz występowanie na świecie
Mączlik warzywny to zagrożenie dla hodowców spotykane na całym świecie. Gatunek potrafi szybko przystosować się do nowych warunków klimatycznych i szkodzi uprawom w Australii, Afryce, a nawet w Brazylii, czy nowej Zelandii. Najszybciej można rozpoznać zagrożenie na dolnej stronie liści rośliny. Szybkość żerowania, a przez to skala zniszczeń uprawy zależy w dużym stopniu od odmiany warzywa. Im grubsze liście, tym trudniej o rozprzestrzenienie mączlika warzywnego. Najważniejsze negatywne skutki wynikają z obniżenia plonów, ale nie tylko. Szkodnik pozostawia po sobie jaja oraz inne zanieczyszczenia wymagające z reguły interwencji chemicznej.
Jakie działania warto podjąć w celu prawidłowej ochrony zbiorów?
Wszyscy hodowcy walczący z mączlikiem warzywnym powinni przygotować się do regularnego eliminowania chwastów. Niektóre odmiany warzyw charakteryzują się wysoką odpornością na żerowanie osobników dorosłych, a to ważna wskazówka dla planowania zbiorów. Pomaga również regularne monitorowanie liści i usuwanie tych z wieloma osobnikami. To uniemożliwia tak szybkie rozprzestrzenianie się problemu na całą uprawę. Dorosłe osobniki potrzebują czasu na przemieszczenie. Mechaniczne oczyszczanie upraw działa, chociaż to praktyka czasochłonna i zdecydowanie lepiej wypadają sprawdzone środki ochrony roślin rekomendowane do konkretnej odmiany warzywa.
Chemia dobrze działa pod warunkiem właściwej aplikacji
Środki ochrony roślin działają dobrze na mączlika warzywnego pod warunkiem wykonywania zabiegów w przemyślanych cyklach. Odstępy przydają się do całkowitego wyeliminowania samic składających jaja. Można podjąć decyzję o podlewaniu z udziałem chemii, albo o systematycznych opryskach. Niestety niektóre odmiany szkodnika zdobywają z czasem odporność na chemię i warto cały czas monitorować skuteczność podejmowanych działań. Im starsza roślina, tym mniejsze prawdopodobieństwo dynamicznego rozwoju mączlika warzywnego. Największe problemy stwarza początkowy etap rozwoju uprawy. To okres maksymalnego ryzyka.
Ochrona środowiska w parze z wprowadzaniem metod chemicznych ochrony upraw
Postęp technologiczny w tworzeniu środków ochrony roślin daje nadzieję na większe plony przy minimalnym wysiłku ze strony właściciela uprawy. W przypadku zetknięcia z mączlikiem warzywnym najważniejsze staje się niedopuszczenie do rozwoju dorosłych osobników zdolnych do składania jaj w masowej skali. Metody chemiczne ochrony dominują po dużym zachwianiu równowagi uprawy i w przypadku ryzyka drastycznej utraty zbiorów. Ekonomia powinna iść jednak w parze z ochroną środowiska i regularną kontrolą.
Szkodniki upraw to powszechny problem, ale dobre środki ochrony roślin i ich właściwa aplikacja to szansa na uniknięcie strat ekonomicznych.
inspiracja: osadkowski.pl – nasiona kukurydzy na ziarno