1. Jak sporządzić prawidłową umowę z firmą niszczącą dokumentację?
  2. Czy ryczałt się opłaca?
  3. Czy warto posiadać certyfikat z języka angielskiego?
  4. Wypadek w stolicy – jak znaleźć najlepszą pomoc drogową?
  5. Zraszacze statyczne i turbinowe – porównanie?
  6. Urządzenia farmaceutyczne – niezbędne w aptece i przy produkcji leków
  7. Samodzielne ustawianie anteny – od czego zacząć?
  8. Z którym rodzajem dłużników ma do czynienia Twoja firma?
  9. Komory chłodnicze i mroźnicze. Jakie urządzenie wybrać do restauracji?
  10. Zwyżki – sposób pracy na wysokościach
  11. Przetwarzanie danych osobowych – czy warto zrobić audyt procesów przetwarzania danych
  12. Jak działają klimatyzatory ścienno-podstropowe?
  13. Kiedy zgłosić się na USG tkanek podskórnych?
  14. Maski, jako skuteczny sposób na ochronę dróg oddechowych pracowników
  15. Czy można zaufać używanym zbiornikom na propan?
  16. Podpowiadamy, jakie formalności trzeba spełnić i jak pomyślnie przejść proces rekrutacji, by podjąć pracę za granicą
  17. Rozgrywki ASG – niezbędna odzież i sprzęt
  18. Noc Civiców – czego możemy spodziewać się w następnej edycji?
  19. Procedura kontroli przeciwpożarowej w pigułce
  20. Kiedy możesz spodziewać się kontroli skarbowej?
  21. Jak bezinwazyjnie osuszyć budynek?
  22. Czy kształt wycieraczki ma znaczenie?
  23. Jak objawia się martwica skóry?
  24. Odpady medyczne i sposoby ich segregacji
  25. Jak funkcjonuje sztuczne lodowisko?
  26. Jazda wózkiem widłowym – zachowanie bezpieczeństwa
  27. Jak dobrać odpowiedni sprzęt apteczny?
  28. Dlaczego warto wyposażyć lokal w sterylizator do noży?
  29. Rola Polski w transporcie pomiędzy Europą a Azją
  30. Kiedy sprężarka bezolejowa to dobry zakup?
  31. Czy kurs na dietetyka jest niezbędny do wykonywania zawodu?
  32. Catering paleo na spotkania biznesowe – uniwersalny wybór dla każdej grupy pracowników
  33. Co przewozi się w skrzyniach transportowych?
  34. Amalgamat dentystyczny – jak bezpiecznie się go pozbyć?
  35. 5 smacznych przekąsek z tradycyjnej szynki
  36. Integracja wzrokowo-ruchowa w żłobku – zalety
  37. Chcesz mieć nowoczesną firmę? Korzystaj z systemów IT dla biznesu
  38. Co trzeba wiedzieć o generatorach azotu?
  39. Dlaczego przedsiębiorcy coraz częściej stawiają na rozwiązania chmurowe?
  40. Pościel bambusowa – jakie ma właściwości i kiedy warto ją kupić?
  41. ADHD – czy to tylko przejaw medykalizacji?
  42. Jak zdobyć uprawnienia na podesty ruchome?
  43. Namiot magazynowy, czyli mniejsze koszty magazynowania
  44. Jak dbać o okap kuchenny?
  45. Leczenie trądziku dawniej i dziś
  46. Arytmetyka mentalna odpowiedzią na potrzeby współczesnych uczniów i ich rodziców
  47. Czym są waporyzatory i do czego służą?
  48. Automaty schodowe – wygodne i ekonomiczne rozwiązanie
  49. Przełom listopada i grudnia – gorący okres dla firm kurierskich
niedziela, Luty 24, 2019
  1. Jak sporządzić prawidłową umowę z firmą niszczącą dokumentację?
  2. Czy ryczałt się opłaca?
  3. Czy warto posiadać certyfikat z języka angielskiego?
  4. Wypadek w stolicy – jak znaleźć najlepszą pomoc drogową?
  5. Zraszacze statyczne i turbinowe – porównanie?
  6. Urządzenia farmaceutyczne – niezbędne w aptece i przy produkcji leków
  7. Samodzielne ustawianie anteny – od czego zacząć?
  8. Z którym rodzajem dłużników ma do czynienia Twoja firma?
  9. Komory chłodnicze i mroźnicze. Jakie urządzenie wybrać do restauracji?
  10. Zwyżki – sposób pracy na wysokościach
  11. Przetwarzanie danych osobowych – czy warto zrobić audyt procesów przetwarzania danych
  12. Jak działają klimatyzatory ścienno-podstropowe?
  13. Kiedy zgłosić się na USG tkanek podskórnych?
  14. Maski, jako skuteczny sposób na ochronę dróg oddechowych pracowników
  15. Czy można zaufać używanym zbiornikom na propan?
  16. Podpowiadamy, jakie formalności trzeba spełnić i jak pomyślnie przejść proces rekrutacji, by podjąć pracę za granicą
  17. Rozgrywki ASG – niezbędna odzież i sprzęt
  18. Noc Civiców – czego możemy spodziewać się w następnej edycji?
  19. Procedura kontroli przeciwpożarowej w pigułce
  20. Kiedy możesz spodziewać się kontroli skarbowej?
  21. Jak bezinwazyjnie osuszyć budynek?
  22. Czy kształt wycieraczki ma znaczenie?
  23. Jak objawia się martwica skóry?
  24. Odpady medyczne i sposoby ich segregacji
  25. Jak funkcjonuje sztuczne lodowisko?
  26. Jazda wózkiem widłowym – zachowanie bezpieczeństwa
  27. Jak dobrać odpowiedni sprzęt apteczny?
  28. Dlaczego warto wyposażyć lokal w sterylizator do noży?
  29. Rola Polski w transporcie pomiędzy Europą a Azją
  30. Kiedy sprężarka bezolejowa to dobry zakup?
  31. Czy kurs na dietetyka jest niezbędny do wykonywania zawodu?
  32. Catering paleo na spotkania biznesowe – uniwersalny wybór dla każdej grupy pracowników
  33. Co przewozi się w skrzyniach transportowych?
  34. Amalgamat dentystyczny – jak bezpiecznie się go pozbyć?
  35. 5 smacznych przekąsek z tradycyjnej szynki
  36. Integracja wzrokowo-ruchowa w żłobku – zalety
  37. Chcesz mieć nowoczesną firmę? Korzystaj z systemów IT dla biznesu
  38. Co trzeba wiedzieć o generatorach azotu?
  39. Dlaczego przedsiębiorcy coraz częściej stawiają na rozwiązania chmurowe?
  40. Pościel bambusowa – jakie ma właściwości i kiedy warto ją kupić?
  41. ADHD – czy to tylko przejaw medykalizacji?
  42. Jak zdobyć uprawnienia na podesty ruchome?
  43. Namiot magazynowy, czyli mniejsze koszty magazynowania
  44. Jak dbać o okap kuchenny?
  45. Leczenie trądziku dawniej i dziś
  46. Arytmetyka mentalna odpowiedzią na potrzeby współczesnych uczniów i ich rodziców
  47. Czym są waporyzatory i do czego służą?
  48. Automaty schodowe – wygodne i ekonomiczne rozwiązanie
  49. Przełom listopada i grudnia – gorący okres dla firm kurierskich

Okap kuchenny to urządzenie niezbędne w każdym gospodarstwie domowym. Jego zadaniem jest wychwytywanie zanieczyszczeń, oparów, zapachów czy cząstek tłuszczu unoszących się w kuchni podczas gotowania. Aby jego prawidłowe funkcjonowanie nie zostało zaburzone, konieczne jest regularne dbanie o czystość na zewnątrz, jak i wewnątrz tego sprzętu. Jest to jednak urządzenie, które jest wymieniane jako jedno z najbardziej uciążliwych i trudnych do czyszczenia.

Środki bezpieczeństwa podczas użytkowania okapu

Podstawową sprawą jest ryzyko wystąpienia pożaru w przypadku nieprawidłowego czyszczenia i konserwacji. Dotyczy to zwłaszcza kwestii technicznych i montażu, czyli prawidłowego podłączenia do zasilania oryginalnym przewodem. Do montażu okapu należy używać części, które znajdują się w fabrycznym komplecie. Ponadto instrukcje producenta zalecają zachowanie określonego dystansu od kuchenki gazowej lub elektrycznej (zazwyczaj 65 cm). Niezastosowanie się do tych instrukcji może spowodować pożar.

Ekonomiczne korzystanie z okapu

Turbina pracująca wewnątrz okapu powinna pracować z prędkością dostosowaną właściwie do natężenia oparów. W przypadku intensywnego unoszenia się pary wodnej należy uruchomić tryb zaawansowanej pracy. Nie uruchamiajmy jednak tej funkcji, kiedy nie jest to naprawdę konieczne. Okap należy włączać też w momencie rozpoczęcia gotowania.

Czyszczenie i konserwacja

Czynności te wykonywane regularnie i we właściwy sposób, zapewnią długą żywotność urządzeniu. Do najważniejszych działań, które trzeba cyklicznie wykonywać, należą: serwis okapu w zakresie filtrów: tłuszczowego i węglowego, oświetlenia oraz czyszczenie obudowy zewnętrznej.

  • Filtr aluminiowy – to filtr przeciwtłuszczowy, który ma za zadanie zatrzymać cząsteczki tłuszczu, które podczas gotowania wzbijają się w powietrze i osiadają na meblach czy płytkach ściennych. Filtr tego typu funkcjonuje w okapie w trybie wyciągu i pochłaniania. Wykonany jest z aluminiowej siatki. Jego ogromną zaletą jest możliwość mycia w zmywarce. Do tego celu można także zastosować płyn do mycia naczyń. Dla prawidłowego funkcjonowania czyszczenie powinno odbywać się regularnie. W przeciwnym wypadku filtr zużywa się szybciej i okap traci na wydajności.
  • Filtr węglowy – to element, który nie nadaje się do mycia ani regeneracji i powinien być wymieniany co 3-6 miesięcy lub częściej, w przypadku intensywnego użytkowania okapu. Gwarantuje to jego optymalną pracę, polegającą na pochłanianiu zapachów powstających w kuchni podczas gotowania.
  • Oświetlenie – konserwacja w tym zakresie polega na okresowej wymianie wyeksploatowanych żarówek.
  • Obudowa zewnętrzna – przed rozpoczęciem jej konserwacji należy odłączyć kabel zasilający urządzenie. Do czyszczenia należy używać delikatnych środków myjących, np. płynu do mycia naczyń. Jeżeli okap został wykonany z blachy inox, konieczne będzie użycie środka dedykowanego do tego typu powierzchni. Zabronione jest używanie silnych środków, takich jak: odkamieniacze, płyny z chlorem, ponieważ grozi to uszkodzeniem metalu, powierzchni okapu i w konsekwencji utratę gwarancji.

Regularne i zgodne z zaleceniami producenta serwisowanie okapu kuchennego to klucz do zapewnienia jego prawidłowego działania na lata. Aby sprzęt zachował swoje dobre właściwości użytkowe i pozostał niezawodny, należy zwrócić szczególną uwagę na wymianę i czyszczenie filtrów. Do mycia obudowy nie należy stosować agresywnych środków chemicznych. Nie zaleca się także dopuszczania do skumulowania tłuszczu, kurzu i brudu, który po dłuższym czasie będzie trudniej usunąć. Warto stosować się do tych prostych zaleceń i uniknąć konieczności naprawy niesprawnego okapu.

Inspirowane: Serwisagd24.pl – serwis agd Warszawa

0 Komentarzy

Dodaj komentarz