1. Kiedy możesz spodziewać się kontroli skarbowej?
  2. Jak bezinwazyjnie osuszyć budynek?
  3. Czy kształt wycieraczki ma znaczenie?
  4. Jak objawia się martwica skóry?
  5. Odpady medyczne i sposoby ich segregacji
  6. Jak funkcjonuje sztuczne lodowisko?
  7. Jazda wózkiem widłowym – zachowanie bezpieczeństwa
  8. Jak dobrać odpowiedni sprzęt apteczny?
  9. Dlaczego warto wyposażyć lokal w sterylizator do noży?
  10. Rola Polski w transporcie pomiędzy Europą a Azją
  11. Kiedy sprężarka bezolejowa to dobry zakup?
  12. Czy kurs na dietetyka jest niezbędny do wykonywania zawodu?
  13. Catering paleo na spotkania biznesowe – uniwersalny wybór dla każdej grupy pracowników
  14. Co przewozi się w skrzyniach transportowych?
  15. Amalgamat dentystyczny – jak bezpiecznie się go pozbyć?
  16. 5 smacznych przekąsek z tradycyjnej szynki
  17. Integracja wzrokowo-ruchowa w żłobku – zalety
  18. Chcesz mieć nowoczesną firmę? Korzystaj z systemów IT dla biznesu
  19. Co trzeba wiedzieć o generatorach azotu?
  20. Dlaczego przedsiębiorcy coraz częściej stawiają na rozwiązania chmurowe?
  21. Pościel bambusowa – jakie ma właściwości i kiedy warto ją kupić?
  22. ADHD – czy to tylko przejaw medykalizacji?
  23. Jak zdobyć uprawnienia na podesty ruchome?
  24. Namiot magazynowy, czyli mniejsze koszty magazynowania
  25. Jak dbać o okap kuchenny?
  26. Leczenie trądziku dawniej i dziś
  27. Arytmetyka mentalna odpowiedzią na potrzeby współczesnych uczniów i ich rodziców
  28. Czym są waporyzatory i do czego służą?
  29. Automaty schodowe – wygodne i ekonomiczne rozwiązanie
  30. Przełom listopada i grudnia – gorący okres dla firm kurierskich
wtorek, Grudzień 11, 2018
  1. Kiedy możesz spodziewać się kontroli skarbowej?
  2. Jak bezinwazyjnie osuszyć budynek?
  3. Czy kształt wycieraczki ma znaczenie?
  4. Jak objawia się martwica skóry?
  5. Odpady medyczne i sposoby ich segregacji
  6. Jak funkcjonuje sztuczne lodowisko?
  7. Jazda wózkiem widłowym – zachowanie bezpieczeństwa
  8. Jak dobrać odpowiedni sprzęt apteczny?
  9. Dlaczego warto wyposażyć lokal w sterylizator do noży?
  10. Rola Polski w transporcie pomiędzy Europą a Azją
  11. Kiedy sprężarka bezolejowa to dobry zakup?
  12. Czy kurs na dietetyka jest niezbędny do wykonywania zawodu?
  13. Catering paleo na spotkania biznesowe – uniwersalny wybór dla każdej grupy pracowników
  14. Co przewozi się w skrzyniach transportowych?
  15. Amalgamat dentystyczny – jak bezpiecznie się go pozbyć?
  16. 5 smacznych przekąsek z tradycyjnej szynki
  17. Integracja wzrokowo-ruchowa w żłobku – zalety
  18. Chcesz mieć nowoczesną firmę? Korzystaj z systemów IT dla biznesu
  19. Co trzeba wiedzieć o generatorach azotu?
  20. Dlaczego przedsiębiorcy coraz częściej stawiają na rozwiązania chmurowe?
  21. Pościel bambusowa – jakie ma właściwości i kiedy warto ją kupić?
  22. ADHD – czy to tylko przejaw medykalizacji?
  23. Jak zdobyć uprawnienia na podesty ruchome?
  24. Namiot magazynowy, czyli mniejsze koszty magazynowania
  25. Jak dbać o okap kuchenny?
  26. Leczenie trądziku dawniej i dziś
  27. Arytmetyka mentalna odpowiedzią na potrzeby współczesnych uczniów i ich rodziców
  28. Czym są waporyzatory i do czego służą?
  29. Automaty schodowe – wygodne i ekonomiczne rozwiązanie
  30. Przełom listopada i grudnia – gorący okres dla firm kurierskich

Okap kuchenny to urządzenie niezbędne w każdym gospodarstwie domowym. Jego zadaniem jest wychwytywanie zanieczyszczeń, oparów, zapachów czy cząstek tłuszczu unoszących się w kuchni podczas gotowania. Aby jego prawidłowe funkcjonowanie nie zostało zaburzone, konieczne jest regularne dbanie o czystość na zewnątrz, jak i wewnątrz tego sprzętu. Jest to jednak urządzenie, które jest wymieniane jako jedno z najbardziej uciążliwych i trudnych do czyszczenia.

Środki bezpieczeństwa podczas użytkowania okapu

Podstawową sprawą jest ryzyko wystąpienia pożaru w przypadku nieprawidłowego czyszczenia i konserwacji. Dotyczy to zwłaszcza kwestii technicznych i montażu, czyli prawidłowego podłączenia do zasilania oryginalnym przewodem. Do montażu okapu należy używać części, które znajdują się w fabrycznym komplecie. Ponadto instrukcje producenta zalecają zachowanie określonego dystansu od kuchenki gazowej lub elektrycznej (zazwyczaj 65 cm). Niezastosowanie się do tych instrukcji może spowodować pożar.

Ekonomiczne korzystanie z okapu

Turbina pracująca wewnątrz okapu powinna pracować z prędkością dostosowaną właściwie do natężenia oparów. W przypadku intensywnego unoszenia się pary wodnej należy uruchomić tryb zaawansowanej pracy. Nie uruchamiajmy jednak tej funkcji, kiedy nie jest to naprawdę konieczne. Okap należy włączać też w momencie rozpoczęcia gotowania.

Czyszczenie i konserwacja

Czynności te wykonywane regularnie i we właściwy sposób, zapewnią długą żywotność urządzeniu. Do najważniejszych działań, które trzeba cyklicznie wykonywać, należą: serwis okapu w zakresie filtrów: tłuszczowego i węglowego, oświetlenia oraz czyszczenie obudowy zewnętrznej.

  • Filtr aluminiowy – to filtr przeciwtłuszczowy, który ma za zadanie zatrzymać cząsteczki tłuszczu, które podczas gotowania wzbijają się w powietrze i osiadają na meblach czy płytkach ściennych. Filtr tego typu funkcjonuje w okapie w trybie wyciągu i pochłaniania. Wykonany jest z aluminiowej siatki. Jego ogromną zaletą jest możliwość mycia w zmywarce. Do tego celu można także zastosować płyn do mycia naczyń. Dla prawidłowego funkcjonowania czyszczenie powinno odbywać się regularnie. W przeciwnym wypadku filtr zużywa się szybciej i okap traci na wydajności.
  • Filtr węglowy – to element, który nie nadaje się do mycia ani regeneracji i powinien być wymieniany co 3-6 miesięcy lub częściej, w przypadku intensywnego użytkowania okapu. Gwarantuje to jego optymalną pracę, polegającą na pochłanianiu zapachów powstających w kuchni podczas gotowania.
  • Oświetlenie – konserwacja w tym zakresie polega na okresowej wymianie wyeksploatowanych żarówek.
  • Obudowa zewnętrzna – przed rozpoczęciem jej konserwacji należy odłączyć kabel zasilający urządzenie. Do czyszczenia należy używać delikatnych środków myjących, np. płynu do mycia naczyń. Jeżeli okap został wykonany z blachy inox, konieczne będzie użycie środka dedykowanego do tego typu powierzchni. Zabronione jest używanie silnych środków, takich jak: odkamieniacze, płyny z chlorem, ponieważ grozi to uszkodzeniem metalu, powierzchni okapu i w konsekwencji utratę gwarancji.

Regularne i zgodne z zaleceniami producenta serwisowanie okapu kuchennego to klucz do zapewnienia jego prawidłowego działania na lata. Aby sprzęt zachował swoje dobre właściwości użytkowe i pozostał niezawodny, należy zwrócić szczególną uwagę na wymianę i czyszczenie filtrów. Do mycia obudowy nie należy stosować agresywnych środków chemicznych. Nie zaleca się także dopuszczania do skumulowania tłuszczu, kurzu i brudu, który po dłuższym czasie będzie trudniej usunąć. Warto stosować się do tych prostych zaleceń i uniknąć konieczności naprawy niesprawnego okapu.

Inspirowane: Serwisagd24.pl – serwis agd Warszawa

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Obserwuj nas

Reklama

Reklama