Okap kuchenny to urządzenie niezbędne w każdym gospodarstwie domowym. Jego zadaniem jest wychwytywanie zanieczyszczeń, oparów, zapachów czy cząstek tłuszczu unoszących się w kuchni podczas gotowania. Aby jego prawidłowe funkcjonowanie nie zostało zaburzone, konieczne jest regularne dbanie o czystość na zewnątrz, jak i wewnątrz tego sprzętu. Jest to jednak urządzenie, które jest wymieniane jako jedno z najbardziej uciążliwych i trudnych do czyszczenia.
Środki bezpieczeństwa podczas użytkowania okapu
Podstawową sprawą jest ryzyko wystąpienia pożaru w przypadku nieprawidłowego czyszczenia i konserwacji. Dotyczy to zwłaszcza kwestii technicznych i montażu, czyli prawidłowego podłączenia do zasilania oryginalnym przewodem. Do montażu okapu należy używać części, które znajdują się w fabrycznym komplecie. Ponadto instrukcje producenta zalecają zachowanie określonego dystansu od kuchenki gazowej lub elektrycznej (zazwyczaj 65 cm). Niezastosowanie się do tych instrukcji może spowodować pożar.
Ekonomiczne korzystanie z okapu
Turbina pracująca wewnątrz okapu powinna pracować z prędkością dostosowaną właściwie do natężenia oparów. W przypadku intensywnego unoszenia się pary wodnej należy uruchomić tryb zaawansowanej pracy. Nie uruchamiajmy jednak tej funkcji, kiedy nie jest to naprawdę konieczne. Okap należy włączać też w momencie rozpoczęcia gotowania.
Czyszczenie i konserwacja
Czynności te wykonywane regularnie i we właściwy sposób, zapewnią długą żywotność urządzeniu. Do najważniejszych działań, które trzeba cyklicznie wykonywać, należą: serwis okapu w zakresie filtrów: tłuszczowego i węglowego, oświetlenia oraz czyszczenie obudowy zewnętrznej.
- Filtr aluminiowy – to filtr przeciwtłuszczowy, który ma za zadanie zatrzymać cząsteczki tłuszczu, które podczas gotowania wzbijają się w powietrze i osiadają na meblach czy płytkach ściennych. Filtr tego typu funkcjonuje w okapie w trybie wyciągu i pochłaniania. Wykonany jest z aluminiowej siatki. Jego ogromną zaletą jest możliwość mycia w zmywarce. Do tego celu można także zastosować płyn do mycia naczyń. Dla prawidłowego funkcjonowania czyszczenie powinno odbywać się regularnie. W przeciwnym wypadku filtr zużywa się szybciej i okap traci na wydajności.
- Filtr węglowy – to element, który nie nadaje się do mycia ani regeneracji i powinien być wymieniany co 3-6 miesięcy lub częściej, w przypadku intensywnego użytkowania okapu. Gwarantuje to jego optymalną pracę, polegającą na pochłanianiu zapachów powstających w kuchni podczas gotowania.
- Oświetlenie – konserwacja w tym zakresie polega na okresowej wymianie wyeksploatowanych żarówek.
- Obudowa zewnętrzna – przed rozpoczęciem jej konserwacji należy odłączyć kabel zasilający urządzenie. Do czyszczenia należy używać delikatnych środków myjących, np. płynu do mycia naczyń. Jeżeli okap został wykonany z blachy inox, konieczne będzie użycie środka dedykowanego do tego typu powierzchni. Zabronione jest używanie silnych środków, takich jak: odkamieniacze, płyny z chlorem, ponieważ grozi to uszkodzeniem metalu, powierzchni okapu i w konsekwencji utratę gwarancji.
Regularne i zgodne z zaleceniami producenta serwisowanie okapu kuchennego to klucz do zapewnienia jego prawidłowego działania na lata. Aby sprzęt zachował swoje dobre właściwości użytkowe i pozostał niezawodny, należy zwrócić szczególną uwagę na wymianę i czyszczenie filtrów. Do mycia obudowy nie należy stosować agresywnych środków chemicznych. Nie zaleca się także dopuszczania do skumulowania tłuszczu, kurzu i brudu, który po dłuższym czasie będzie trudniej usunąć. Warto stosować się do tych prostych zaleceń i uniknąć konieczności naprawy niesprawnego okapu.
Inspirowane: Serwisagd24.pl – serwis agd Warszawa